Blogiarkisto

lauantai 27. elokuuta 2016

Kuninkaallisia

Claudia Gold: Kuningatar, keisarinna, jalkavaimo; Viisikymmentä vaikuttajaa Nefertitistä Margaret Thatcheriin

Naiset, jotka ovat hallinneet kuningattarina tai keisarinnoina tai toimineet presidentteinä tai pääministereinä, jäävät pieneksi vähemmistöksi kaikkien niiden ihmisten joukossa, jotka ovat saavuttaneet korkeimman poliittisen vallan. Tähän pieneen joukkoon mahtuu kuitenkin maailman historian vaikutusvaltaisimpia ja mieleenpainuvimpia henkilöitä. Tässä runsaasti kuvitetussa teoksessa käsitellään naishallitsijoita aina Nefertitistä Eva Peróniin tarkkojen taustatietojen ja sitaattien siivittämänä.

 Historian mahtinaiset ovat aina kiinnostaneet minua ja tämä kirja oli enemmän kuin mielenkiintoinen jo pelkän kauniin kannen takia. Runsaasti kuvitettu teos oli ensin selailtava ihaillen läpi ja olisin pelkän kuvituksen takia jos antanut täydet pisteet kirjalle, mutta varsinainen lukeminen laski kirjan arvostusta roimasti. Tietoa oli ja paljon, mutta toteutus oli hieman vaillinaisen oloinen.

Kirja on valitettavasti hyvin sekava, varsinkin aikajanat tuntuivat jotenkin typerästi ja omituisesti toteutetuilta. Jokaisen naisen kohdalla oli oma aikajanansa tärkeistä tapahtumista ja enemmän tapahtumista ja muusta kerrottiin pidemmissä tekstin pätkissä. Naiset olivat aikajärjestyksessä ja jokaiselle oli tilaa useampi sivu, joten yksityiskohtia ja uutta tietoa kirjasta kyllä löytyi. Jotkun kirjan naisista olivat jo ennestään tuttuja, muutamat vähän vieraampia. En äkkiseltään keksi historiasta ketään naista, joka olisi jäänyt kirjasta puuttumaan (ja olisi siis kuulunut joukkoon).

Asiasta kiinnostuneilla tämä on hyvä ja kaunis tietolähde, eikä kirja ole liian raskaskaan kuten jotkun tietokirjat ovat. Valittevasti joistakin naisista suurimman painon vei rakkauselämän spekulointi, mutta siinähän ei ole nykypäivänä ole mitään uutta.

Kuningatar, keisarinna, jalkavaimo; Viisikymmentä vaikuttajaa Nefertititstä Margaret Thatcheriin
 Queen, Empress, Concubine: Fifty Women Rulers from the Queen of Sheba to Catherine the Great
Kirjailija: Claudia Gold
Suomennos: Risto K. Träff, Tytti Träff
Kustantaja: Gummerus 2009
254 sivua

Gill Paul: Kuninkaallisia rakkaustarinoita
Kruunupäillä on aina ollut vaurautta ja vaikutusvaltaa, mutta useinmiten rakkaus on ollut heidän yltäkylläisessä elämässään tavoittamatonta. Järjestettyjen avioliittojen ainoa päämäärä oli laajentaa valtakuntaa ja saada aikaan perillisiä. Rakastuminen "väärään" henkilöön ei ollut sopivaa ja velvollisuus tuli usein rakkauden edelle.

14 todellista, kuninkaallista rakkaustarinaa paljastaa todelliset, yllättävätkin tunteet tunnettujen kuninkaallisten lemmen takana. 

En odottanut tältä kirjalta paljon mitään, sillä halusin lukea jotain kevyttä ja tämä jos jokin kuulostaa kevyeltä. Ajattelin aluksi lukea vain historiallisia rakkaustarinoita, jättäen lähihistorian ja nykyajan kuninkaalliset väliin. Kirja kuitenkin vei mukaansa ja lukaisin kirjan läpi nopeasti ja nauttien.

Kauniiden kansien väliin mahtuu paljon tietoa, mutta pakko myöntää että samat asiat on ainakin iltapäivälehdissä revitelty moneen kertaan läpi nykykuninkaallisten osalta. Tässäkin kirjassa kaikkein parasta oli kuvitus, tosin olisin toivonut kuvia jonkin verran enemmän.

Tekstissä silmiin pisti jotkin asiavirheet, mutta en kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota. Kyllähän tämän lukee kevyenä lukupalana jos on kuninkaallisista enemmän kiinnostunut. 

Kuninkaallisia rakkaustarinoita
Royal Love Stories 
Kirjailija: Gill Paul
Suomennos: Lauri Sallamo, Heidi Tihveröinen
Kustantaja: Tammi 2016
192 sivua  

1 kommentti:

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.