Blogiarkisto

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kaksi suomalaista kummituskirjaa

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja
Ihmisiä on aina kiinnostanut tarinat toisesta todellisuudesta, jonka asukkaat joskus vierailevat keskuudessamme. Yliluonnolliset ilmiöt ja kummitustarinat elevät edelleen vahvasti suomalaisessa kertomusperinteessä. Kirjailija Eero Ojanen on koonnut hyytävimmistä kummitustarinoista kiehtovan kirjan.

Kirjan nimi on hieman hämäävä; kirja ei ole suuri kooltaan eikä tietomäärältään. Odotin kirjalta paljon enemmän. Oletin kirjan pureutuvan syvälle kummitustarinoiden historiaan ja faktoihin, lisäksi mukana olisi uudempia tarinoita taustatietoineen. Mutta kirja olikin kokoelma eri lähteistä poimittuja tarinoita. Kuviakaan ei ollut, vaikka juuri ne toisivat kirjaan uskottavuutta. Uskottavuutta, jota kummituskirjan on muutenkin vaikea saada.

Lisäksi erääksi tarinoiden lähteeksi on mainittu Suomi24-sivusto, joka nyt ei koskaan ole hyvä juttu. Kirjan kohderyhmä jäi hieman mietityttämään, sillä parhaiten tämä olisi toiminut minulla ala-asteikäisenä halloweenjuhlien viihdykkenä. Kummitustarinoista kiinnostuneena ja aiheeseen perehtyneelle aikuiselle kirja oli lapsellisen oloinen ja suuri pettymys.

 Kirjailija: Eero Ojanen
Kustantaja: Minerva 2016
240 sivua 

 Mauri Karvonen: Aavetaloja ja ihmiskohtaloita
Kauniisiin vanhoihin rakennuksiin voi liittyä karmivia tarinoita historian hämäristä. Miksi Aleksanterin teatterin tyhjillä käytävillä kuuluu vieläkin raskaita askelia? Kenen kasvot ilmestyivät Brinkhallin kartanon lastenhuoneen ikkunaan? Aavetaloja ja ihmiskohtaloita-kirja vie lukijat Suomen tunnetuille kummittelupaikoille.

Jo toinen tänä vuonna julkaistu suomalainen kummituskirja! Ilmeisesti nämä asiat ovat nyt jotenkin pinnalla ja kummitukset kiinnostaa. Valitettavasti tämäkään kirja ei ihan yllä lupaustensa tasolle.

Idea kirjassa on mielenkiintoinen, sillä kummitukset ja niiden mahdolliset olinpaikat kiinnostavat itseäni. Mutta tässäkin kirjassa toteutus on pielessä. Kuvia on paljon, mutta vain tekstissä mainituista paikoista, eli mitään oikeita kummittelukuvia kirjassa ei ole. Teksteissä käsitellään laajasti ja seikkaperäisesti entisten asukkaiden yms. mahdollisten kummittelijoiden taustat. Mutta sitten alkaa arvuuttelu, sillä melkein jokainen kummittelusta kertova juttu päättyi kysymykseen, joka pidemmän päälle alkoi olla rasittavaa. Lisäksi kliseisesti tarinat oli aina kuultu "entisen asukkaan kummin kaimalta", eli kertomukset ovat ties kuinka monen ihmisen kautta kiertäneitä.

Parhaiten kirja toimii eräänlaisena matkaopuksena niille, jotka haluavat vierailla kirjassa mainituilla paikoilla. Valitettavasti suurin osa paikoista keskittyy Helsinkiin ja Etelä-Suomeen, vaikka uskoisin muuallakin Suomessa mielenkiintoisia kummittelupaikkoja olevan. 

Kirjailija: Mauri Karvonen
Kustantaja: Nemo Kustannus 2016
288 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.