Blogiarkisto

lauantai 3. lokakuuta 2015

Annikki Kaivola-Bregenhøj: Kerrotut ja tulkitut unet

Kerrotut ja tulkitut unet luo perusteellisen katsauksen ihmisten ajatuksiin, uskomuksiin ja kokemuksiin unista. Unet ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikain ja monet unisymbolit ovat kansainvälisesti tunnettuja; mustat hevoset ja hampaiden irtoamiset. Kirjan perustana on vanha ja nykyinen kansanperinne, joiden rikkaiden aineistojen lisäksi se käsittelee varhaisimpia, jo ennen ajanlaskun alkua käytössä olleita unioppaita.

Ensimmäinen huomautus kirjaa koskien; kyseessä ei ole tavallinen unien tulkintakirja, jossa luetellaan aiheita ja niille selityksiä. Kirja on enemmänkin katsaus unien kerronnan ja tulkinnan historiaan, mikä minusta ainakin on tavattoman mielenkiintoista. Unien selittelyistä en välitä, mutta tälläinen "tietokirja" oli paljon mieluisampaa luettavaa. Olen pitänyt unien tulkintakirjoja aina hieman säälittävinä ja huvittavina, mutta tämä syväluotaava teos muutti käsitykseni tulkintakirjoista.

Kirjassa on paljon tavallisten ihmisten kertomia unia ja mietteitä omista unistaan. Toisten unista on mukava lukea ja muistella, onko itse nähnyt joskus samanlaista unta. Oli myös jännittävää huomata, miten samat uniaiheet ja niiden selitykset olivat samat eripuolilla maapalloa. Sattumaa? Siihen kirja ei ota kantaa, mutta unet tuntuivat kirjan luettuani vieläkin taianomaisimmalta, tosin nykyisin muistan omia uniani hyvin harvoin. Myös historian erilaiset unikertomukset olivat kiinnostavia, tosin joissakin kohdissa parempi pohjustus olisi ollut tarpeen. Paljon erilaista nippelitietoa unista.

Kirjasa ei oteta suoraa kantaa siihen, onko unien tulkinta mahdollista vai vain aivojemme sepitettä, joten kirjan voi lukea kuka tahansa unista ja kansanperinteestä kiinnostunut. Tekstien jaettelu ja rakenne oli välillä hieman sekavaa, mutta kokonaisuutena toimivaa.

Kerrotut ja tulkitut unet - kulttuurinen näkökulma uniin
Kirjailija: Annikki Kaivola-Bregenhøj
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2010
205 sivua

-oma-
Aloitin: 31.8.2015
Luettu: 12.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.