Blogiarkisto

maanantai 5. lokakuuta 2015

Tommy Hellsten: Tietäjä

Eräänä päivänä kirjailija Tommy Hellsten saa kirjeen, jonka on kirjoittanut tuntematon mies. Mies pyytää Tommy Hellstenia kirjoittamaan kirjan puolestaan. Kirjailija tarttuu pienen epäröinnin jälkeen innokkaana haasteeseen. Jotain outoa ja erilaista on tapahtumassa. Jotain niin erilaista, joka voi muuttaa kirjailijan koko elämän...

Takakannen esittelyteksti kuulostaa houkuttelevalta ja herättää mielenkiinnon. Pieni epäilys kaivertaa kuitenkin koko kirjan ajan; voiko tämä muka olla totta?

Einariksi nimetty tuntematon mies ajatuksineen herättää ristiriitaisia tunteita; miehen ajatukset ja opetukset vaikuttavat hienoilta ja maailmaa mullistalta, mutta toisaalta miehen käytös ärsyttää. Välillä tyyni Einari on kuin viisauden valaisema guru, välillä taas ilkeä hullu mies. Einarin tempaukset tuntuvat liioiteltuilta ja keksityiltä.

Vaikka Einari ravisteleekin omaperäisellä tavallaan maailmankuvaamme ja kuvaa itsestämme, silti miehen toiminta tuntuu välillä turhalta ja pahantahtoiselta. Osansa saa syyttömät, tietämättömät mainostajat ja shoppailijat. Eikö ole olemassa radikaaleja, mutta lempeitä keinoja saa asiaansa esille? Kirjan välittämä kuva Einarista ei ole kovin mairitteleva, valitettavasti.

Kirja on kokonaisuutena aika tynkämäinen ja menee pitkään ennen kuin kirjassa päästään "vauhtiin". Sitten kirja yhtäkkiä loppuu. Äkillinen loppu yllättää lukijan joka on jaksanut sirkusta koko kirjan verran.

Kirjan jälkitunnelmat on ristiriitaiset. Epäilevä tunne säilyy, toisaalta haluaisi uskoa ja ottaa opikseen. Ehkä toisella lukukerralla kirja avautuisi paremmin.

Oloni oli ristiriitainen. Kirjeessä ollut ehdotus oli niin outo, etten tiennyt pitäisikö se ottaa tosissaan. Olin toki saanut kummallisia kirjeitä ennenkin. Ne olivat kuitenkin ihmisiltä, joiden psyykkinen ongelma paistoi läpi niin voimakkaasti, ettei kirjeen laadusta ollut epäilystä. 
Mutta tätä ei voinut asettaa samaan kategoriaan.
s. 16
 
Tietäjä
Kirjailija: Tommy Hellsten
Kustantaja: WSOY 2002
217 sivua
 
-kirjastosta-
Aloitin: 15.9.2015
Luettu: 16.9.2015  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.