Blogiarkisto

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla

Kaksitoistavuotias Syyskuu elää Omahassa tavallista elämää, kunnes hänen isänsä lähtee sotaan ja äitinsä töihin. Syyskuu kohtaa vihreä takkisen herrasmiehen, Vihreän tuulen, joka kutsuu Syyskuun Satumaahan. Satumaa tarvitsee Syyskuun apua ja pian tyttö on keskellä mitä ihmeellisintä maailmaa, jota hallitsee melkein Syyskuun ikäinen Markiisitar. Vain Syyskuu voi auttaa Markiisitarta saamaan lumotun talismaanin, muuten ilkeä hallitsijatar aikoo tehdä Satumaasta erittäin ikävän paikan asua.

Pitkän nimen taakse kätkeytyy todella mukava ja kerrassaan ihana kokonaisuus, joka on varmaan Liisa Ihmemaassa-teoksen serkku tai lapsenlapsi. Tätä kirjaa ei voi lukea otsa rypyssä.

Menee pitkään ennen kuin nimen tausta selviää lukijalle, mutta sitä ennen ehditään ihmetellä vaikka mitä muuta Satumaan syövereissä. Kirjassa on vaikka mitä ja paljon pieniä yksityiskohtia, mutta vaikka kokonaisuus onkin todella ihana ja rakastin lukea tätä kirjaa, niin ehkä tarinaan on tungettu myös liikaakin kaikkea ja tarina tuntuu ylipitkältä. Varsinkin pieni lisätarina avaimen matkasta Syyskuun perässä tuntui vain turhalta täytteeltä, mutta lopulta sillekin löytyi selityksensä pääjuonen kannalta. Lisäksi monia kummallisuuksia ei sen enempää selitelty, mikä hallitsee sellaista lukijaa kuin minä, jolle mikään kirjassa ei voi vain olla. On oltava jokin syy. Mutta ne asiat, mitkä seliteltiin, oli kekseliäitä ja saivat Satumaan tuntumaan maagisemmalta.

Kirjan alussa on mukava henkilölistaus, jossa kerrotaan tärkeimmistä päähenkilöistä hieman tietoja. Tämä listaus oli kätevä ja hyödyllinen, sillä kirjassa on niin paljon kaikkea, että suurin osa henkilöistä tuntui unohtuvan helposti mielestä. Vaikka Syyskuu oli kekseliäs ja herttainen päähenkilö, niin itse pidin eniten louhikäärmeestä.

Kirjan loppu oli todella kiva ja nerokas. Loppu pelastikin kirjan puolen välin hieman jumahtaneen ja lässähtäneen tunnelman ja lopun luettuani en enää edes muistanut, miksi olin hetken miettinyt jättäväni kirjan kesken. Kovin toiminnallinen kirja tämä ei ole, vaan kaikki tapahtuu ja kerrotaan suht rauhallisesti.

Kannet ovat kivat, satukirjamaiset. Kirjassa on lukujen alussa pientä kuvitusta kuhunkin lukuun sopivalla kuvalla ja nämä kuvituskuvat olivat todella hauskat ja kirjaan sopivat.

Mukavalle kirjalle on tullut suomennettuna jatkoakin, Tyttö joka putosi Satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa. Jatko-osassa taitaa selvitä muutamia mieltäni kaihertamaan jääneitä asioita, joten jatko on ehdottomasti lukulistalla.

Tyttö, joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla
 The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Kirjailija: Catherynne M. Valente
Suomennos: Sarianna Silvonen
Kustantaja: Gummerus 2013
339 sivua

-oma-
Aloitin: 2.4.2015
Luettu: 4.4.2015

1 kommentti:

  1. Tällä on niin ihana nimi, että melkeinpä jo sen takia tekisi mieli lukea! :)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.