Blogiarkisto

torstai 2. huhtikuuta 2015

Robert W. Chambers: Keltainen kuningas

Rakastan vanhempaa kauhukirjallisuutta, jossa kauhu on jossakin aivan muussa kuin veriroiskeissa ja murhaajissa. Minusta on kiehtovaa lukea tarinoita, jotka omana aikanaan ovat olleet hyytäviä ja hiuksia nostattavan kauheita. Vaikka minulla olikin elämässäni muutaman vuoden pituinen lukemislakko, niin luin kuitenkin välillä Edgar Allan Poen ja H.P.Lovecraftin kokoelmia. Keltainen kuningas-kirjaa tunnutaan markkinoivan sillä, että se "innoitti H.P.Lovecraftia", joten tämä erittäin pelottavalla kannella varustettu kirja oli minulle pakollinen luettava.

Kirjahan on siis kokoelma Robert W. Chambersin novelleja, joiden enemmän tai vähemmän yhdistävä tekijä on kuvitteellinen näytelmä Keltainen kuningas, joka ajaa lukijansa hulluuteen ja epätoivoon.

Jos joku aikoo lukea kirjan siksi, että odottaa jotain lovecraftimaista, niin kannattaa heittää odotukset romukoppaan. Onhan kirjailijamiekkosten tavassa kirjoittaa ja ilmaista asioita paljon samaa, mutta se tuntui olevan yleinen tyyli kauhussa aikoinaan. H.P.Lovecraftin kirjoitukset ovat nerokkaita ja muutamat jopa oikeasti hieman karmivia, mutta Keltainen kuningas-novellit ovat suurimmalta osalta vain tylsiä ja puuduttavia.

Novellejen yhdistävä tekijä, eli Keltainen kuningas-näytelmä, näkyy selvästi parissa ensimmäisessä novellissa, mutta loppupuolella jo melkein unohtaa, mikä novellikokoelman pääteema olikaan. Itselleni kaikki muut novellit kirjassa olivat puuduttavaa huttua, mutta kaksi helmeä kirjassa oli; Keltainen merkki ja Demoiselle d'Ys. Ensiksi mainitun olen lukenut jostain, mutta en muista mistä. Minulta meni hetki tajutessa miksi teksti on niin tuttua ja omituinen tuttuuden tunne teki lukemisesta pelottavamman kokemuksen kuin mitä se oli. Toiseksi mainittu novelli taas omaan makuuni sopivan yksinkertainen eikä siinä seliteltyä liikoja.

Tarinoissa oli elävää kuvailua aikansa elämästä ja varsinkin Pariisista, mikä oli ihan mukavaa luettavaa. Muilta osin kuvailut jäivät harmittavan vajaiksi.

Kirja oli ehkä lievä pettymys, mutta kuitenkin luettava teos. Huomasin, että kirja on Helsingin Science Fiction Seura ry:n Tähtifantasia-palkintoehdokkaana. Olin aika yllättynyt tuosta tiedosta, mutta kaiketi kirja on ehdokkuutensa ansainnut.

Keltainen kuningas
The King in Yellow
Kirjailija: Robert W. Chambers
Suomennos: Jussi Korhonen
Kustantaja: Basam Books 2014
312 sivua

-oma-
Aloitin: 14.3.2015
Luettu: 16.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.