Blogiarkisto

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Terry Pratchett & Stephen Baxter: Pitkä Maa


Aloitin tämän kirjan lukemisen 11.3.2015 ja samana päivänä mietimme siskon kanssa, miten paljon Terry Pratchett onkaan julkaissut kirjoja. Seuraavana päivänä luin sitten uutisen, että Terry Pratchett on kuollut. Se tuntui käsittämättömältä, mutta sitähän kuolema aina on. Hauska ja hieno kirjailija on poistunut keskuudestamme, mutta Pratchettin kirjat elävät varmasti vielä vuosikymmeniä.

Pitkä Maa on Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin yhteisen kirjasarjan aloitusosa.

Maailma on muutosten edessä. Ihmeellisen "stepperin" avulla on mahdollista matkustaa lukemattomiin rinnakkaisiin ulottovuuksiin, eli Pitkään Maahan. Mitä mahdollisuuksia uudet maailmat tarjoavat ihmisille, jotka ovat jo tuhoamassa yhden Maan! 
Uudet ulottuvuudet on tutkittava ja ihmeellinen, inhimillinen tietokone Lobsang värjää tutkimusretkelleen avuksi nuoren Joshua Valientén, joka on synnynnäinen askeltaja (eli voi liikkua ilman stepperiä maailmojen välillä). Edessä on ihmeellinen ja omituinen seikkailu...

En ole lukenut Stephen Baxterin kirjoja aikaisemmin, mutta Terry Pratchettin tyylin kyllä erottaa tekstistä. Kirjassa on huumoria ja vakavuutta juuri sopivassa suhteessa, joten lukeminen oli helppoa, mielenkiintoista ja silti pohdiskelua herättävää. Itse ainakin lukiessa aloin miettimään ihmisyyttä ja elämää yleensä. Ja aloin haaveilemaan pääsystä Pitkään Maahan, sillä kukapa meistä ei haluaisi oikeasti, edes kokeiluluontoisesti, aloittaa kaiken ihan alusta?

Kirjan alku on hieman sekava, mutta eteenpäin lukiessa alkaa päästä jyvälle maailmasta ja henkilöistä, jolloin alkukin tuntuu jo selkeämmältä. Tätä kirjaa kannattaa lukea pieni pätkä, ehkä luku kerrallaan. Muuten tulee todella paha tietoähky. Kirja vaatii muutenkin aivoilta hieman enemmän toimintaa, kuin yleensä kirjoja lukiessa.

Pitkän Maan ulottuvuudet on kuvailtu hienosti ja lukiessa vain ihailee idean nerokkuutta. Todella huolella työstetty kokonaisuus. Pidin kirjasta todella paljon, voisin sanoa suorastaan upea teos. Ainoana miinuksena sanoisin monet kysymykset, jotka jäivät täysin avoimiksi. Ehkä jatko-osa Pitkä Sota tarjoaa vastaukset? Se jää nähtäväksi, sillä kirja on juuri nyt kesken yöpöydälläni.

Pitkä Maa
The Long Earth
Kirjailija: Terry Pratchett & Stephen Baxter
Suomennos: Mika Kivimäki
Kustantaja: Karisto 2013
355 sivua

-kirjastosta-
Aloitin: 11.3.2015
Luettu: 14.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.