Blogiarkisto

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Lene Kaaberbøl: Näkijän tytär & Näkijän amuletti

Löysin Lene Kaaberbølin kaksi nuorten fantasiakirjaa Punaisen ristin Kontista parilla eurolla per kirja. En ollut aiemmin kuullutkaan sarjasta, enkä pahemmin kirjailijastakaan. Odotin kirjojen olevan sitä tavallista nuorten tusinafantasiaa, mutta Näkijän tyttären ensimmäisen luvun jälkeen tiesin, että pidän kirjasta ja paljon! Heti perään piti lukea sarjan toinen osa, Näkijän amuletti.

Dina on perinyt äidiltään Näkijän kyvyt, jolla hän pystyy näkemään ihmisten salaisuudet ja häpeän aiheet pelkästään silmiin katsomalla. Vaikka ihmiset tietoisesti välttelevät Näkijän katsetta, niin silti Dinan äitiä tarvitaan rikosten ja kiistojen selvittelyssä. Äiti matkustaa Dunarkin linnoitukseen ratkaisemaan henkirikosta ja myöhemmin Dinakin tullaan hakemaan paikalle. Kyseessä on kuitenkin ansa, jonka on virittänyt lohikäärmeisiin mieltynyt Drakan...

 Odotukseni tämän kirjan suhteen eivät siis olleet kovin suuret, mutta onnekseni yllätyin iloisesti. Vaikka kirjassa ei paljon asioita selvitellä, niin silti kirjan maailma, tarina ja kokoinaisuus oli selkeitä alusta lähtien. Mitään termejä ei tarvitse opetella, kirjasta saa selvän ensilukemalta. Dinan kertoma tarina etenee sopivalla vauhdilla eikä kirjassa ole suurempia tylsiä kohtauksia.

Päähenkilö Dina on 11-vuotias tyttö ja kirjassa suurin osa henkilöistä on aikuisia miehiä. Tämä vei pakostikin ajatukset hieman synkille sivupoluille, mutta en usko että kaikki näkevät asetelmissa samaa kuin minä.
Päähenkilössä, Dinassa, on sopivassa suhteessa pikkutyttöä ja toimintasankaritarta.
Kirjassa ei ole "pakollista" ja usein hieman päälleliimatun oloista romanssia, vaan kirjassa keskitytään olennaiseen, eli tarinaan.

Jos jokin huono puoli on pakko keksiä, niin se on ehkä kuitenkin liika yksinkertaisuus. Mitään ei tosiaan selitetä ja mitään ei korosteta, joten teksti on välillä hieman onton oloista. Mutta vain välillä ja hieman.

Näkijän tytär
Skammerens Datter
Kirjailija: Lene Kaaberbøl
Suomennos: Annika Eräpuro
Kustantaja: Otava 2005
218 sivua

-oma-
Aloitin: 16.3.2015
Luettu: 17.3.2015


Sarja jatkuu toisessa kirjassa, Näkijän amuletti.

Näkijän perhe on joutunut pakenemaan Drakanin hirmuhallintoa kauas Ylämaalle. Drakan kuitenkin valtaa kokoajan yhä uusia alueita ja kaikki Näkijät ovat vaarassa. Dina siepataan ja hänen isoveljensä lähtee uhkarohkealle pelastusretkelle...

Ykkösosa oli tosiaan niin mukava lukukokemus, että jatkoin heti perään kakkososaan. Nyt kertojaksi siskonsa Dinan rinnalle on ilmaantunut myös isoveli Davin, joka tuo tekstiin välillä huvittavaakin ajatusmaailmaa nuoren miehen elämästä. Kirja on heti alusta jotenkin synkemmän oloinen kuin edellinen kirja ja varsinkin lopusta tarina alkaa muuttua raskaammaksi, ei enää niin kevyeksi. Kirjan alussa on paljon kertauksia edellisestä kirjasta, jotka tuntuvat hieman tönköiltä.

Kirjassa jatkuu sama tasainen kerronta ja ykkösosan myötä maailmaan sisälle päässeenä antautuu tarinan vietäväksi kokonaan. Tässä kirjassa on myös hippunen enemmän toimintaa kuin edellisessä, ehkä siksi koska Davin on kertojana ja nuoren miehen mieli haikailee taisteluihin.

Kirjan loputtua mietin kovasti tuleeko seuraavissa osissa joillekin asioille ja henkilöille selityksiä. Ainakin Darian hahmo ja tarkoitus jäi itselleni täydeksi mysteeriksi. Näkijän amuletti on ihanaa, laadukasta luettavaa, jota ei välttämättä takakannen tekstin perusteella uskoisi.

Näkijän amuletti
Skammertegnet
Kirjailija: Lene Kaaberbøl
Suomennos: Annika Eräpuro
Kustantaja: Otava 2005
297 sivua

-oma-
Aloitin: 17.3.2015
Luettu: 19.3.2015

Nyt yritän kovasti metsästää itselleni sarjan seuraavia osia (Käärmeen lahja ja Näkijän sota), sillä haluan palavasti tietää miten tarina jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.