Blogiarkisto

lauantai 13. helmikuuta 2016

Maria Turtschaninoff: Maresi - Punaisen luostarin kronikoita

Punainen luostari on naisten ja tyttöjen yhteisö ja turvapaikka, jossa jokainen saa kehittää omia taitojaan ja kykyjään. Maresi on huomannut olevansa kiinnostunut oppimisesta ja kirjoista. Eräänä päivänä luostariin saapuu säikähtäneen oloinen nuori tyttö, Jai. Maresi ja Jai ystävystyvät ja pian selviää, että Jai pakenee isäänsä, joka etsii tyttärensä vaikka maailman laidalta toteutaakseen rangaistuksensa. Kun horisonttiin ilmaantuu suuri purjelaiva on luostarin väen yhdistettävä voimansa ja valjastettava salaisuudet käyttöönsä puolustaakseen itseään...

Tämän kirjan kannet ovat täydellisesti onnistuneet ja kauniit. Onneksi sisältökään ei ollut mikään pettymys, vaan kirja tuntui jopa hieman lyhyeltä, sillä olisin mieluusti viihtynyt vielä tovin kirjan kiehtovassa maailmassa.

Itse pidän fantasiakirjojen tapaa jättää jotkin asiat selittämättä ärsyttävänä, sillä jos maailma on erilainen kuin omamme, niin aivan pienistä vihjeistä tai sivumaininnoista ei voi käsittää koko kuvaa. Liika selittelykin on huono juttu, joten kultainen keskitie on paras. Maresissa olisin kaivannut muutamiin asioihin selityksiä, tosin mistäs minä tiedän jos asiat on selitetty jo kirjailijan aikaisemmissa teoksissa, jotka sijoittuvat samaan maailmaan.

Tyttöenergiaa kirjasta ei puutu ja kirjan jumalatar-uskonnossa on paljon samaa kuin meidän maailmamme vastaavissa. En yhtään ihmettele, että kirja voitti Finlandia Junior-palkinnon vuonna 2014. Maresi on helppo lukuinen ja mielenkiintoinen, mutta kovin nuoria lukijoita en kirjan ääreen päästäisi. Vaikka lapset ja nuoret näkevät kaikkea kamalaa päivittäin televisiossa, netissä yms. ja kirjan vihjailut ikävämpiin asioihin ovat hienovaraisia, niin silti ne voivat olla hieman hämmentäviä.

Päähenkilö ja kertoja Maresi on vähän tylsähkö, mutta muilla luostarin asukkailla luonnetta riittää. Tapahtumat etenevät hieman ennakoitavasti, mutta se ei ainakaan omaa lukunautintoani haitannut.

Mutta siinä tapauksessa minun olisi pakko lähteä Luostarista. Jättää kaikki ystäväni, jättää talot, jotka kuuluivat erottamattomana osana elämääni, jättää aamupesut, kuunkarkelo, oppitunnit. Tiedon puutarha, sisar Mareanan kilit, kissanpennut. Jättää tunne, ettei koskaan tarvitse olla nälissään. Jättää sisar O ja Aarrekammio.
s. 53

Maresi - Punaisen luostarin kronikoita
Maresi: Krönikor från Röda klostret
Kirjailija: Maria Turtschaninoff
Suomennos: Marja Kyrö
Kustantaja: Tammi 2014
213 sivua

-oma-
Aloitin: 1.1.2016
Luettu: 2.1.2016

2 kommenttia:

  1. Maresi on ihana kirja. Itse tykkäsin tästä todella paljon. Muutenkin hienossa kirjassa on kyllä upeat kannetkin <3

    VastaaPoista
  2. Näitä oon joskus kattonu ja miettiny, että lukisko... :D

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.