Blogiarkisto

lauantai 5. joulukuuta 2015

Tuulia Aho: Urpukas

16-vuotias Urpukas on taitava kuparinvalaja. Kyläläiset kuitenkin karttavat häntä sillä hän on hallava; puoliksi ihminen, puoliksi haltia.

Kyläläiset kaatavat vanhan haltiapuun ja kylään lankeaa kirous. Yksi kerrallaan kyläläiset sairastuvat suoviluun, joka on hengenvaarallinen. Vain omissa oloissaan viihtyvä suomukkaiskansa voi auttaa kylää ja kun Urpukkaan pikkusisko sairastuu, päättää nuori mies lähteä hakemaan apua. Hänen mukaansa lähtee kylän näkijä Yöperho ja Pajutar, haltia. Mutta onko suomunkaisten lääkkeestä vaatima hinta liian kova? 

Tässäpä mukava pieni fantasiakirja. Kepeä ja selvästi suunnattu hieman nuoremmille lukijoille. Aikuislukija, kuten minä itse, saattaa kaivata lisää yksityiskohtia ja syvyyttä.

Kerronta on yksinkertaista ja hieman puutteellista, sillä tarina halutaan pitää suoraviivaisena ja selkeänä. Välillä selitysten ja yksityiskohtien puute ärsytti. Myös kirjan teksti oli jotenkin töksähtelevää ja henkilöhahmojen pohdinnat ja dialogi oli jotenkin kömpelösti toteutettu.

Kirjan maailma oli todella mielenkiintoinen siltä osin, mitä siitä kerrottiin. Valitettavasti maailma ei tuntunut oikealta, mahdolliselta, vaan liian yksiulotteiselta. Mielenkiintoisilta kirjassa oli haltiat ja pidin myös paljon hahmojen suomalaisista, mutta erikoisista nimistä.

Urpukas päähenkilönä oli aika mitätön. Urpukkaan, Pajuttaren ja Yöperhon "kolmiodraama" tuntui turhalta ja liioitellulta. Henkilöissä ei tapahtunut mitään mainittavaa kehittymistä kirjan aikana ja lopussa joutui todella pohtimaan, mikä kirjan pointti olikaan. Oliko kirjassa jonkinlainen opetus tai vastavaa?

Kansista pidän jostakin syystä. Ehkä niiden yksinkertaisuus ja selvä yhteys kirjaan miellyttävät.

Tämä kirja tuntui aika lastenkirjamaiselta, mutta olen kuullut Tuulia Ahon kirjoittaneen parempaakin fantasiaa, joten tutustun kirjailijan muuhun tuotantoon myöhemmin lisää.

Hänen lapsensa näkivät hämärässä.
Hänen lapsillaan oli kirjava tukka.
Hänen lapsiensa veri oli tummanruskeaa ja makean mahlantuoksuista.
Haltian verta.
 s. 15

Urpukas
Kirjailija: Tuulia Aho
Kustantaja: WSOY 2011
186 sivua

-kirjastosta-
Aloitin: 29.10.2015
Luettu: 31.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.