Blogiarkisto

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Sofi Oksanen: Norma

Norman äiti on tehnyt itsemurhan heittäytymällä metron alle ja Norma ei voi käsittää miksi. Hän päättää selvittää syyn äitinsä tekoon ja asiaa selvitellessään hän tutustuu Lambertin sukuun, jonka bisnekset tuntuvat ulottuvan kaikkialle. Samalla Norma saa uutta tietoa koskien hiuksiaan, jotka kasvavat kasvamistaan ja tuntuvat välillä elävän omaa elämäänsä...

Sofi Oksanen on ollut lempikirjailijani jo pitkään ja olen lukenut hänen tuotannostaan kaiken muun paitsi Puhdistuksen (aloitin näytelmäversion lukemisen ja se ei napannut oikein...). Oksasen Baby Jane on ollut itselleni erittäin tärkeä kirjallinen esikuva, sillä siitä sain inspiraatiota oman näköiseni tekstin tuottamiseen ja olen pitänyt Baby Janea parhaana Oksasen kirjana. Mutta nyt valitettavasti ykköspaikan taitaa ottaa tämä uusin, eli Norma.

 Norma oli kiehtova lukukokemus. Tarina oli mielenkiintoinen ja teksti elävää ja yksityiskohtaista. Tarinaan ja varsinkin henkilöihin kiinni pääseminen vei aikansa, mutta kun pääasiat alkoi olla selvillä, saattoi vain lukea eteenpäin ja nauttia.

Henkilöitä tarinassa oli vähän, mutta yllättävän helposti meni aluksi nimet sekaisin. Kirjassa oli kuvattu täydellisesti ihmisten ahneus ja häikäilemättömyys, varsinkin kun kirjan aiheissa käsiteltiin nykyajan kauneusbisnestä ja kohdunvuokrausta. Päähenkilö Norma Ross oli kerrankin naishahmo, josta todella pidin; ei liian vahva ja toiminnallinen, mutta ei myöskään mikään avuton heitukka. Normassa oli inhimillisyyttä ja viattomuutta. Naisen hiukset olivat kiehtovat ja välillä kesken lukemisen ajatteli vain, miten mahtava etsivä Normasta hiuksineen tulisi. Naamioituminen ja johtolankojen etsintä onnistuisi paremmin kuin hyvin.

Kannet ovat yksinkertaiset, satukirjamaiset. Pidän niistä paljon. Koko kirja kansia myöten oli siis todella positiivinen yllätys, sillä vaikka Sofi Oksanen on lempikirjailijani, niin en silti odottanut tätä uutuutta kovinkaan hartaasti. Mutta vaikka nyt sainkin lainattua tämän kirjan kirjastosta, niin aion hankkia kirjan omaan hyllyyn joskus myöhemmin. Norma on pakko lukea uudestaan, mikä ei pitkistä varausjonoista ja kahden viikon laina-ajasta johtuen onnistunut.

Kuten aikoinaan Baby Janen jälkeen, niin myös Norma inspiroi minut taas omien kirjoistusten pariin uudella innolla. Näin vahva vaikutus asiaan on vain todella mahtavilla kirjoilla tai todella, todella huonoilla, joista Norma kuului tottakai ensimmäiseen sarjaan.

Norma
Kirjailija: Sofi Oksanen
Kustantaja: Like 2015
304 sivua

-kirjastosta (tahtoo oman!)-
Aloitin: 2.10.2015
Luettu: 3.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.