Blogiarkisto

perjantai 9. lokakuuta 2015

Åke Persson & Thomas Oldrup: Maailman pisin pajunköysi

Kaikki tietävät, että Newton keksi painovoiman omenan kopsahtaessa hänen päähänsä, pyramidit rakensi orjat, viikingeillä oli kypärissään sarvet ja Napoleon oli lyhyt. 

Valitettavasti kaikki nuo ovat vain muunneltua totuutta tai hyviä tarinoita, jotka ovat jääneet elämään totuuksina. Maailman pisin pajunköysi käsittelee 101 historiallista harhakäsitystä taustoineen ja selityksineen.

Pidän todella paljon tälläisistä kirjoista, jotka ovat "kevyempiä tietokirjoja", joissa aihetta käsitellään kansanomaisesti ja huumorilla, faktoja kuitenkaan unohtamatta. Kirjan kannet ehkä antavat hieman liian humoristisen kuvan kirjan sisällöstä, mutta kirja on loistava teos päivittää omia historiallisia harhakäsityksiään ja oppia kaikenlaista nippelitietoa.

Itselleni jotkin kirjan tarjoamista harhakäsityksistä oli jo tuttuja ja totuus selvillä, mutta niissäkin aiheissa kirja tarjosi jotain pientä lisätietoutta. Jokainen aihe ja harhakäsitys käsitellään parissa sivussa, joten mitään suurempia ja yksityiskohtaisia tutkielmia ei ole kirjassa luvassa. Vain kätevästi tiivistettyjä tietopaketteja.

Tosin itse arvostan myös hyvää tarinaa, enkä pelkkää faktatietoa. Historia on hieman väritettynä paljon mielenkiintoisempaa kuin ihan sellaisenaan, tutkittuna ja todellisena.

Itseäni eniten kiinnostivat juttu Sherlock Holmesin keksitystä ja elämään jääneestä tokaisusta, jonka jokainen Sherlock Holmesia lukenut tietää epätodeksi, ja juttu matriarkaalisesta yhteiskunnasta. Kirjassa oli vain yksi aihe, jota en jaksanut lukea ja se liittyi Aatamiin ja Eevaan. Muuten kirjan seurassa viihtyi hyvin ja kirja onkin hyvä "välipalakirja".

Muutama kuva tekstin tukena olisi ollut tietenkin eduksi, nyt kirja oli pelkkää tekstiä.

Suosittelen tätä kaikille kiinnostuneille ja niille, jotka tunnissa, parissa haluaa oppia asioita, joilla voi lätkäistä jauhot suuhun tutuilta, jotka kertovat juttua tosina aivan kuin olisivat itse olleet paikalla. Tosin kirjassa varoitellaan, että tämän päivän totuus saattaa olla huomisen valhe...

Saapuessaan perille Feidippides huudahti Nenikekamen! ("Olemme voittaneet!) ja kaatui kuolleena maahan.
s. 37, Maratonjuoksu vastaa Marathonin ja Ateenan välistä matkaa 

Maailman pisin pajunköysi - 101 historiallista harhakäsitystä
101 historiska myter
Kirjailija: Åke Persson & Thomas Oldrup, Suomen historiaa käsittelevät luvut kirjoittanut Panu Väänänen
Suomennos: Antti Immonen
Kustantaja: Atena 2015
251 sivua

-kirjastosta-
Aloitin ja luettu: 17.9.2015 

1 kommentti:

  1. Kirja on mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Jäin kuitenkin kaipaamaan lähdeluetteloa. Mielestäni on kyseenalaista väittää jotain tietoa valheeksi viittaamatta mihinkään tutkimukseen.
    Monissa väittämissä lähteet ovat tekstissä, mutta usein jäin miettimään mistä kirjailijat ovat tietonsa saaneet.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.