Blogiarkisto

maanantai 21. syyskuuta 2015

Sharon Creech: Kulje kaksi kuuta

Olin aikaisemmin lukenut jostakin ohimennen pienen esittelyn tästä kirjasta ja kun kirja löytyi Kontista 1,80 euron hinnalla, niin ei ollut mitään syytä, ettenkö voisi lukea kirjaa.

13-vuotias Sal on muuttanut isänsä kanssa kaupunkiin, pois maalta ja kotitilalta. Salin äiti on jättänyt perheen jokin aika sitten ja isä haluaa pois muistojen keskeltä. Kaupungissa asuu isän uusi ystävä Margaret, johon Salilla ei ole mitään haluja tutustua. Pian Sal tutustuu naapurin samanikäiseen Phoebeen, jonka perheessä tapahtuva tapahtumasarja saa Salinkin ymmärtämään paremmin oman perheensä tilannetta...

Kirja oli todellinen yllättäjä. En uskonut, että nuorten kirja voisi yllättää tällä tavoin; mukana oli draamaa, huumoria ja niin mahtavaa lukijan sumuttamista ja hämmentämistä, että loppu oli yksi parhaista, mitä olen koskaan lukenut.

Kirjassa kulkee samanaikaisesti kaksi eri juonta, joista on vaikea sanoa kumpi on pääjuoni ja kumpi sivutarinaa, eikä kumpikaan tunnu tärkeältä ilman toista. Matkakertomus halki mantereen kuvaa mielenkiintoisesti USA:n osavaltioita ja niiden ominaisuuksia, toisessa keskitytään Phoeben perheeseen. Mukana on myös todella suloisesti kirjoitettu pieni romanssin alku Salin ja luokkakaverin kesken.

Pienet asiat nousevat tekstissä kantaviksi teemoiksi ja asiat kietoutuvat toisiinsa tavalla, joka luo täydellisen loppuratkaisun. Kirjan jälkeen oli hieman huijattu olo, mutta hyvällä tavalla. Koskettava ja ajatuksia herättävä teos.
Hyvä kirja jää mieleen ja säväyttää. Tämä kirja teki kummatkin.

Kirjassa kuvattiin hyvin ihmisten erilaista suhtautumista erilaisiin asioihin, esim. menetykseen ja suruun. Aikuiset eivät välttämättä halua kertoa lapsilleen asioista, jotka heitä painavat, vaikka samat asiat vaivaavat lapsienkin mieltä. Kirjan tunnelma oli koko ajan toiveikas ja odottava, niin henkilöhahmoilla kuin lukijallakin.

Kirjan kannet eivät ole kovin houkuttelevat ja vain kirjan kokonaan lukeneena tajuaa mitä kannessa yritetään kuvata.

Luulin, että kirjassa olisi ollut enemmän intiaaneista, mutta aihe oli vain muutaman kerran mainittava seikka ja näkyi oikeastaan vain Salin koko etunimessä (Salamanca). Ja tietysti kirjan nimeen liittyvässä pienessä jutussa...

Suosittelen kirjaa ehdottomasti ihan kaikille. Jos kirjaa ei muuten kiinnosta lukea, niin ainakin rakenteen ja tekstin laadun takia kirjalle kannattaa ainakin antaa edes mahdollisuus.

Kulje kaksi kuuta
Walk two moons
Kirjailija: Sharon Creech
Suomennos: Auli Hurme-Keränen
Kustantaja: Karisto 2006
309 sivua

-oma (onneksi!)-
Aloitin: 19.6.2015
Luettu: 21.6.2015

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa kirjalle, jonka haluan lukea. YA osaa yllättää aina välillä.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.