Blogiarkisto

keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kirke Muhonen: Mindfulness-värityskirja

Kerran oli aika, jolloin ei ollut trendikkäitä aikuisten värityskirjoja. Silloin värittämisestä pitävien aikuisten piti ostaa lapsille tarkoitettuja värityskirjoja. Oli prinsessaa, eläimiä, autoja ja vaikka mitä. Kuvat olivat selkeitä ja helpot värittää. Aikuiset värittivät kuvia salaa, ostivat värityskirjoja kenties jonkun mielikuvituslapsen syntymäpäivälahjaksi.

En tiedä pitääkö tuo kenenkään muun, paitsi itseni kohdalla, paikkaansa. Olen todellakin seniorivärittäjä, aina siitä asti kun päiväkotiavustajana väritin lasten kanssa pienen pöydän ääressä värityskirjoista monistettuja kuvia. Oli mukava tajuta, miten kauniiksi ankean mustavalkoisen kuvan saa värikkäillä värikynillä ja valmista kuvaa värittäessä ei tarvinnut tuskailla piirtämisen kanssa. Olin siis hyvin, hyvin innoissani, kun kuulin että aikuisille on tullut omia värityskirjoja! Tosin termi "aikuisten värityskirja" toi mieleen enemmänkin väritettäviä lapsilta kiellettyjä kuvia...

Ensimmäinen (aikuisten) värityskirjani oli Kirke Muhosen kuvittama Mindfulness-värityskirja, jonka kansi oli jo erittäin kaunis. Kirjassa on Antti-Juhani Wihurin esipuhe mindfulnessista, muuta tekstiä ei kirjassa loppujen lopuksi olekaan. Itselleni värittäminen ei ole mitään mielenrauhaa, sillä keksin kuvia värittäessä kaikenlaisia tarinoita kuvien taustaksi. Kirke Muhosen fantasiamaisissa kuvissa mielikuvitukseni sai todellakin lähteä lentoon värityksen lomassa!

Värityskirjan paperi on laadukasta ja värittäminen onnistuu hyvin ja sujuvasti myös hieman huonommilla värikynillä. Itselleni puuvärikynät ovat kaikkein parhaimmat ja mieluisimmat. Oppihan sitä jo lapsena, että tussi tulee ikävästi paperista läpi ja pilaa takana olevan kuvan (ja kenties koko loppu värityskirjan).

Pidän suurista pinnoista, jotka eivät ole tasaisia muodoiltaan ja inhoan kuvia, joissa pitää piipertää pikkuruisia alueita suurennuslasin kanssa. Valitettavasti jälkimmäistä tuntuu olevan aikuisten värityskirjoissa paljon, ehkä juuri keskittymisen harjoittamiseksi.

Muhosen kuvat ovat loppujen lopuksi aika suuri töisiä ja aikaa kuluu useampi tunti, jos värittää huolellisesti ja ihastelee välillä miten kuva tuntuu heräävän eloon. Yksityiskohtia kuvissa on paljon.

Tälläisissä fantasiakuvissa on hienoa se, että voi värittää miten haluaa ja millä väreillä haluaa. Kenellekään näitä ei ole pakko näyttää eikä kukaan arvostele hienoa vihreää aurinkoani. Tosikoille ja mielikuvituksettomille en tätä kirjaa suosittele, kuvat ovat välillä todellakin omituisia, mutta hauskoja.

Kirjan koko on hieman ongelmallinen, jos värittää hieman ahtaammassa tilassa. Lisäksi keskeltä kirjaa kuvien väritys vaatii painoja kirjan päälle, ettei muut sivut ole koko ajan edessä. Onneksi kirja taipuu kuitenkin ajan mittaan ja värittäminen on helpompaa.

Kokonaisuutena tämä värityskirja on oikein mukava ja itselleni riittää vielä kolmen kuukauden jälkeekin paljon väritettävää. Jos joku ei ole vielä hankkinut itselleen yhtäkään värityskirjaa, mutta mieli tekisi värittää, niin tämä kirja on hyvä teos aloittaa.

Mindfulness-värityskirja
Kuvitus: Kirke Muhonen
Kustantaja: Basam Books
77 sivua

1 kommentti:

  1. Nämä värityskirjat ovat kyllä kiehtovia. Itse en ole vielä hurahtanut sen hurjemmin villitykseen, mutta ehkäpä tämäkin imaisee minut mukaansa jos vain löytyy juuri oikeanlainen kirja väritettäväksi. :)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.