Blogiarkisto

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Tälle kirjalle ei ole mitään suurempaa syytä, miksi luin sen. Takakansi ja kansissa olevat ylistyssanat lupasivat hyvää, joten ennakkoluulottamasti tartuin kirjaan ja aloin lukea.

A.J. Fikry on neljänkymmenen ikävuoden tuntumassa oleva kirjakauppias, jonka vaimo on kuollut ja yhdessä perustettu kirjakauppa kirjoineen on menettänyt merkitystään. Lisäksi kun A.J:n aarre, Edgar Allan Poen harvinainen teos, Tamerlane, varastetaan, tuntuu miehen elämä kestämättömältä. A.J. löytää kaupastaan elävän yllätyksen, joka muuttaa koko miehen maailman. A.J. kokee muutoksen, joka tuo hänen elämäänsä jälleen kirjat tarinoineen ja rakkauden.

Takakannen tekstin perusteella odotin kirjan olevan katsaus A.J:n elämään, ilman mitään suurempaa juonta. Puolen välin paikkeilla aloin vasta tajuta, että tässähän on jotain syvempääkin ja satunnaiset tapahtumat eivät olekaan vain satunnaisia tapahtumia.

Kirjan alussa kaikki tuntuu tapahtuvan liian nopeasti ja liian helposti. Tarinaa pohjustetaan hutiloiden liian selvästi tulevaa varten ja alkuasettelujen jälkeen tahti muuttuu luettavammaksi. Teksti soljuu läpi kirjan miellyttävänä ja helposti luettavana.  Jo heti alussa tajuaa, että päähenkilö A.J. on ärsyttävä persoona, mutta se tuo vain mukavan mausteen kirjaan. Lopulta tajuaa, että A.J. onkin muuttunut rakkaaksi ystäväksi ja kirjan loppu tulee liian nopeasti.

Eniten kirjassa ärsytti jatkuvat viittaukset kirjaklassikoihin ja kirjailijoihin, joihin en ole sen suuremmin perehtynyt ja johon en tunne mielenkiintoa. Kaikista maininnoista olin lukenut ehkä viisi. Hahmoista huokuu kirjasnobismi, jolle vain arvostettu kirjallisuus on tärkeää ja lukijana et ole mitään, jos et osaa sanoa mielipidettäsi suurista klassikoista tai keskustella tunteja yhdestä kirjasta.

Kirjan luettuaan ei hetkeen tiedä, mitä ajatella. Meni hetki, ennen kuin tajusin oikeasti pitäneeni kirjasta. Kirjassa oli enemmän hyvää kuin huonoa ja tämä on niitä kirjoja, jotka haluaa lukea joskus uudelleen. Toisella lukukerralla kirja on yleensä aivan erilainen, kuin mitä ensilukaisulla.


Tuulisen saaren kirjakauppias
The Storied Life of A.J. Fikry
Kirjailija: Gabrielle Zevin
Suomennos: Tero Valkonen
Kustantaja: Gummerus 2014
239 sivua

-laina-
Aloitin: 25.2.2015
Luettu: 26.2.2015

1 kommentti:

  1. Tämä on odottanut omassa hyllyssä jo pienen ikuisuuden, mutta ei vain ole päässyt luettavaksi. Ehkä nyt vihdoinkin voisi kirjaan tarttua :)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.