Blogiarkisto

lauantai 21. helmikuuta 2015

Terry Pratchett: Noitasiskokset

Olen lukenut aikaisemmin muutaman Terry Pratchettin Kiekkomaailmaan sijaittuvan kirjan ja tykkäsin niistä kovasti. Noitasiskoksia olen joskus aloittanut, mutta jätin kesken parin ensimmäisen sivun jälkeen. Nyt sisko toi tämän minulle kirjastosta, kun pyysin jotain luettavaa ja päätin lukea tämän nyt kokonaan.

Lancren hallitsija, kuningas Verence, on murhattu ja kuninkaan perillinen on lähetetty turvaan. Valtaistuimelle on noussut ilkeä herttuapariskunta, jotka alkavat pian hallita valtakuntaansa sellaisella otteella, etteivät noidat voi sitä sietää. Eikä valtakunta itsekään.
Perillinen on saatettava takaisin valtaistuimelle, hinnalla millä hyvänsä.

Vaikka kirja on kaikessa hauskuudessa ja nokkeluudessa taattua Pratchettiä, on juoni valitettavasti kovin sekava ja puuduttava. Kun yhdestä asiasta selvitään, alkaakin uuden selvittely heti perään samalla tahdilla ja pariinkin kertaan mietin lukemisen aikana, että mihinkäs tämä nyt liittyikään ja mihin päin tässä ollaan menossa. Asioita ei selitelty ja takaraivossa takoi ajatus, että pitäisikö minun tietää mitä tämäkin nyt tarkoitti ja mihin liittyi. Piristyskohtia oli ne hetket, jolloin hoksasi tekstistä jotain ennestään, muualta tuttua. Pratchett parodioi ja lainaa Kiekkomaailmaansa upeasti kaikenlaista monesta muusta lähteestä, esimerkiksi muualta fantasia- tai näytelmäkirjallisuudesta. Silti Kiekkomaailma on oma, upea kokonaisuutensa.

Olen niitä ihmisiä, jotka hymähtelevät hassuille asioille ääneen, mutta Pratchettin tekstissä saatoin jopa nauraa ääneen ja lukaista hassun jutun sille, joka sattui samassa huoneessa olemaan. Joten kirjan huumori oli ainakin omaan huumorintajuun osuvaa.

Noitasiskokset oli todella mukava lukukokemus, vaikka kirjan lukeminen veikin yli viikon. Osaksi syytän todellakin puuduttavaa juonta ja asioiden esitystä, joka vei halun jatkaa kirjaa eteenpäin. Lopulta päätin lukea kirjan loppuun väkisin.

Pratchettin kirjoja ei voi suositella kenellekään, joka odottaa fantasialta vakavuutta ja tietyissä lainalaisuuksissa pysymistä. Kirjat kyllä kertovat Kiekkomaailmasta hyviä tarinoita, mutta reilulla huumorilla maustettuna.

Nippelitietona haluan mainita, että oma lempihahmoni Kiekkomaailmasta on Kuolema.

Noitasiskokset
Wyrd Sisters
Kirjailija: Terry Pratchett 
 Suomennos: Margit Salmenoja
Kustantaja: Karisto 1993
306 sivua

-kirjastosta-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.