Blogiarkisto

torstai 19. helmikuuta 2015

Grace McCleen: Ihana maa

Tämän kirjan löysin Kirjapörssistä ja halvan hinnan takia ostin kirjan tutkimatta sitä tarkasti. Yleensä välttelen kaikkea uskontoihin liittyviä kirjoja ja mietin ennen kirjan aloittamista haluanko edes lukea koko kirjaa uskonnollisuuden takia. Lopulta päätin karistaa ennakkoluulot ja -odotukset.

10-vuotias Judith elää isänsä kanssa ja isä piinaa lähiseudun asukkaita käännytysyrityksillään. Sen takia Judith joutuu kiusatuksi koulussa, mutta häijyksi homma menee kun Neil-poika ottaa Judithin silmätikukseen.
Judith on askarrellut huoneeseensa keräämistä roskista mielikuvitusmaailman, johon paeta kiusaamista ja vaikeaa yhteiseloa isän kanssa. Judith omasta mielestään aiheuttaa kaksi ihmettä ja alkaa kuulla Jumalan äänen. Lopulta Judith askartelee Neil-nuken maailmaansa ja tytön mielikuvitusleikit saavat tummempia sävyjä.

Kaikesta ennakkoluuloista huolimatta ja alun kankeuden jälkeen aloin todellakin pitää tästä kirjasta. Tarina vaikuttaa aluksi keveältä, mutta pian tapahtumat alkavat muuttua melkein ahdistaviksi. Takaraivossa on koko ajan odotus, että kohta on pakko tapahtua jotain kauheaa. Sen takia kirjaa haluaa lukea eteenpäin, nähdäkseen onko loppu onnellinen vai onneton.

Judithin unelmat ja painajaiset on todella elävästi ja rikkaasti kuvattu. Tytön haaveet ja suhtautuminen maailmaan on riipaisevan viatonta ja suloista. Tunsin suurta hengenheimolaisuutta Judithiin rikkaan mielikuvituksen takia. Mutta joissakin kohdissa Judith vaikuttaa jopa liian pohdiskelevalta kymmenvuotiaaksi. Koulukiusaaminen oli kuvattu osuvan realistisesti.

Kirjan uskonnolliset ainekset häiritsi aluksi, mutta lopulta niihin tottui. Uskon merkitys muuttui kirjassa huomattavasti loppua kohden.

Huonona puolena pidin tarinassa suurta sivuhenkilöiden määrää, joiden nimet menivät pari kertaa sekaisin. Lisäksi loppu tuntui tulevan liian nopeasti, tapahtumien mennessä ohi ilman suurempaa tunnetta.

Loppujen lopuksi kirja siis yllätti ja olin ihan tyytyväinen kirjaostokseeni. Luin tämän päivässä läpi, vaikka sivumäärältään kirja onkin yli 300 sivuinen. Joskus selvästi pitää vain uskaltaa aloittaa kirja, joka ei vaikuta kovinkaan mielenkiintoiselta. Koskaan ei tiedä miten hyvä teos kyseessä onkaan.


Ihana maa
The Land of Decoration
Kirjailija: Grace McCleen
 Suomennos: Marianna Kurtto
Kustantaja: Otava 2013
336 sivua

-oma-
Aloitin: 16.2.2015
Luettu: 17.2.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.