Blogiarkisto

maanantai 15. elokuuta 2016

Raili Manninen: Sininen ponitalli-sarja

Vaikka kesällä minua vaivasi pahemman puoleinen lukujumi ja kiinnostuksen puute, niin luin sentään jotain. Kiitokset ihanille nuorten hevoskirjoille, jotka lukee päivässä läpi ja jotka ovat niin kevyitä, ettei niihin tarvitse paljoakaan syventyä.

Raili Mannisen Sininen ponitalli-sarja on minulle tuttu heppatyttövuosiltani. Voitin eräässä kilpailussa sarjan toisen osan, Sinisen ponitallin Juuli, ja se oli pitkään yksi lempikirjoistani. Valitettavasti en koskaan löytänyt lähikirjastosta sarjan muita osia, joten Karoliinan ja Juulin seikkailut jäivät yhteen kirjaan. Nyt löysin koko nelikon hyllystä ja luin kirjat peräjälkeen järjestyksessä.

Sarjassa seurataan Karoliinan eli Rollen elämää noin vuoden ajalta. Karoliina on esiteini-ikäinen hevostyttö, jonka elämän tärkein asia on hoitoponi Juuli. Rolle rakastaa ratsastamista, mutta kammoaa kilpailemista. Koska kirjoitan sarjasta, on pienet juonipaljastukset pakollisia.

Sarjan ensimmäisessä osassa, Sinisen ponitallin kevät, Rolle käy hoitamassa Juulia Katin tallilla, jossa Rolle on ratsastanut parisen vuotta. Rolle aloittelee kirjeenvaihtoa mukavan pojan, Petrin kanssa, joka myös ratsastaa.
 Kauhukseen Rolle saa kuulla, että Kati aikoo myydä Juulin ja tallin. Onneksi kaikki selviää parhain päin ja Rollesta tulee lopussa poninpuolikkaan omistaja.

Toisessa osassa, Sinisen ponitallin Juuli, Rolle omistaa Juulin puoliksi parhaan ystävänsä Tainan kanssa. Katin talli on muuttunut Petran ylläpitämäksi Siniseksi ponitalliksi ja ratsastuskoulutoiminta yrittää päästä alkamaan uuden yrittäjän johdolla. Petri asuu siskonsa Petran tallilla ja treenaa kilpaponiaan. Rolle kustantaa Juulin ylläpidon työskentelemällä tallilla kesälomalla. Juuli osallistuu poninäyttelyihin ja tamma astutetaan Petrin orilla Mathiaksella.

Sinisen ponitallin ratsastajat kertoo Rollen syksystä ja talvesta. Kuvioihin mukaan astuu mukava Jukkis, joka tuntuu olevan kovasti kiinnostunut Rollesta. Rolle ei oikein tiedä mitä ajatella pojasta. Tallilla pyörii myös uusi tyttö Mirva, jonka mielikuvituksen takia aiheutuu monta ikävää väärinkäsitystä. Kuten se, että seudulla pyörii koirien myrkyttäjä...

Viimeisessä osassa Sinisen ponitallin Karoliina- kirjassa seurataan kevättä ja alkukesää. Juulin varsominen on lähellä, mutta Taina päättää lopettaa ratsastuksen ja myydä puolikkaansa Juulista.

Sarja on siitä mukava, koska siinä seurataan melko tiiviisti vuoden ajan Sinistä ponitallia ja Rollen elämää. On mukava odottaa Rollen kanssa Juulin varsaa ja tutustua uusiin hahmoihin. Kirjassa viitataan hieman Karoliinan orastavaan teini-ikään ja poikaystäväjuttuihin, mutta loppujen lopuksi kaikki on vielä viatonta ja Rollelle tärkeintä on hevoset. Kirja uppoaa varmaan parhaiten samanikäisiin heppahulluihin, hieman vanhemmille ihmissuhteet saattavat olla liian tylsiä. Ajankuva on hieman vanhahkoa kirjojen sijoittuessa 1990-luvulle, mutta minunlaiselleni vanhukselle kirjojen maailma oli jotenkin nostalginen.

Valitettavasti teksti on aika yksinkertaista ja dialogi jäykkää, mutta tuskin mikään tämän tyyppinen hevoskirjasarja on maailman kirjallisuuden kulmakiviä. Mukavaa kevyttä luettavaa vaikka sadepäiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.