Blogiarkisto

lauantai 20. elokuuta 2016

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia

Karoliina Korhosen Finnish Nightmares eli Suomalaisten painajaisia on ollut suuri ja suosittu ilmiö sosiaalisessa mediassa ja siellä minäkin ensi kertaa sarjakuvan bongasin.

Idea on varsin yksinkertainen; päähenkilö on Matti, ujo, hiljainen ja syrjäänvetäytyä suomalainen, joka joutuu selviytymään monenmoisista arkipäivän ja sosiaalisuuden haasteista saunassa, kaupoissa, kadulla ja elokuvissa. Tilanteet ovat kliseisiä, mutta kutkuttavan hauskoja. Piirrosjälki on vähäeleistä, mutta silti Matti on päähenkilönä ilmeikäs ja herkkä.

Minussa itsessäni taitaa asua aika isokin Matti, sillä tunnistin itseni aika monesta tilanteesta. En esimerkiksi koskaan ota kaupassa maistiaisia, jos konsulentti on paikalla. Myöhästyn mieluummin kuin tapaan naapurini, joka kuhnii rappukäytävässä ja pahin painajaiseni on, jos myyjä tulee kysymään, tarvitsenko apua ("Mie vaan kahtelen...").

En aikaisemmin ollut ajatellutkaan, että joku muukin saattaisi ajatella samalla tavalla. Ja kun sen huomaa, huomaa myös miten huvittavaa se on. Meissä jokaisessa suomalaisessa asuu Matti, joko pieni tai iso. Varmasti Suomeen mahtuu pari todellistakin Mattia. Pääasia varmaankin on, että olemme sinut mattiutemme kanssa ja uskallamme nauraa sille. Ei kuitenkaan liian kovaa, ettei muut häiriinny.

Kirja on ilmestynyt myös englanninkielisenä ja varmasti naurattaa muitakin kuin matteja ja matinmielisiä (eli meitä suomalaisia). Olkoon ulkomaalaiset sitä mieltä, että me suomalaiset olemme omituinen ja hiljainen kansa, sillä sitähän me olemme. Me olemme Matteja.

Vastapainona kirjan lopussa on muutamia suomalaisten päiväunia, kuten esimerkiksi ilmainen sanko ja kutsu linnanjuhliin.

Kustantaja: Atena 2016
100 sivua

-laina- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.