Blogiarkisto

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa

Kerjäläisprinsessa houkutteli enemmänkin lyhyydellään ja kannellaan kuin steampunk-maailmallaan, sillä en kyseisestä tyylistä/aiheesta pahemmin välitä. Koska en ole aiheeseen perehtynyt, jätän tyylipuhtauden arvioinnin toisille. On mukavaa kun nuorille tarjotaan laajasti kaikenlaista kirjallisuutta ja vielä kotimaista sellaista, mutta ainakaan itseäni tämä sarjan aloitus ei vakuuttanut.

Umbrovian kuningasperhe on paennut vallankumousta Keloburgin satamakaupunkiin. Mukana on prinsessa Gigi, joka on perheen nuorin tytär. Valitettavasti perhe ei ole luuloistaan huolimatta vieläkään turvassa, sillä kaupungissa on nähty ihmissusia ja eräänä päivänä perheen asuntoon heitetään pommi...

Kirja on varmasti genren ystäville oiva kirja, mutta itse olisin toivonut hieman laadukkaampaa kokonaisuutta. Teksti on onttoa ja kertoja Gigin kerronta tunteita vailla. Tekstissä pusketaan eteenpäin höyryveturin vauhdilla eikä kyydistä pudonneita pelasteta selityksillä tai  hengähdystauoilla. Tuntuu kuin kaikki olisi pitänyt saada puserrettua mahdollisimman lyhyesti kokoon. Vauhdista huolimatta teksti on tylsää ja tasapaksua. Dialogit on paikoittain epäselviä, välillä ei oikein tajua kuka puhuu ja mistä aiheesta.

Monessa kirjan kohdassa oikaistaan ikävästi ja tarinaan uudelleen kiinni pääseminen vie aikaa. Kohtausten väliset saumat irvistävät rumasti ja katkovat tekstiä omituisissa kohdissa. Kirjassa on joitakin suurempia jatkuvuusongelmia, esim. kellariin putoaminen.
Lopussa hetken aikaa mietti, että tässäkö tämä nyt oli? Puuttuuko tästä sivuja? Kaikki loppui kuin veitsellä leikaten yhtäkkiä, ilman suurempia selittelyjä.

Kirjan hyviksi puoliksi voisin sanoa kannet, jotka ovat todella kauniit ja lupaavat hieman katteettomasti laadukasta sisältöä. Kansi on hieman hilpeäkin; musta möykky on kaiketi ihmissusi ja taivaalla leijuu jonkinlainen "toukka". Ihmissudet olivat mieleeni, ehkä persoonallisimpia tyyppejä koko kirjassa. Gigin isosiskon puhetyyli on olevinaan hauskakin huumorielementti, mutta enemmänkin vain säälittävä yritys saada hahmosta huvittava.

Lopun kirjan maailmaa selittelevät sivut eivät jaksaneet kiinnostaa, vaikka varmasti olisivatkin hyödyllistä lukemista. Kirja oli iso pettymys vähäiseen sivumääräänsä nähden. Pettymyksen vuoksi en varmaankaan lue jatkoja, vaikka niissäkin on todella ihanat kannet.

Kerjäläisprinsessa
Kirjailija: Magdalena Hai
Kustantaja: Karisto 2012
188 sivua

-laina-
Aloitin ja luettu: 29.3.2015

2 kommenttia:

  1. Minusta kirjan lopussa ollut infopaketti oli hyvin mielenkiintoinen - jopa mielenkiintoisempi kuin itse kirja. Minusta Kerjäläisprinsessa on trilogian huonoin osa (tuntuu hassulta sanoa huono, koska pidän sarjasta kovasti, mutta se on huonoin tämän trilogian kokonaisuudesta). Jos pidit tästä edes vähäsen, suosittelen antamaan toiselle osalle mahdollisuuden, sillä silloin minä oikeastaan vasta huradin kirjan maailmaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no, ei tämä kirja nyt ihan kamalan huono ollut, mutta en siltikään tunne mitään halua lukea seuraavaa osaa. Mutta ehkä joskus saatan jatkon lukeakin, sitä kun ei koskaan tiedä. :)

      Poista

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.