Blogiarkisto

tiistai 17. helmikuuta 2015

Tove Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot I & II

Aina kun aurinko alkaa keväisin taas paistaa, on pakko lukea Muumi-sarjakuvat läpi. Se on mukava perinne ja Toven alkuperäisten sarjakuvien maailmaan on aina ihana palata.

Sarjakuvaklassikot I sisältää neljä ensimmäistä Muumi-sarjakuvaa; Muumipeikko, Muumiperhe, Muumiperhe Rivieralla ja Yksinäinen saari.
Sarjakuvaklassikot II- albumissa on seuraavat neljä tarinaa; Vaarallinen talvi, Kuvitteluleikki, Talonrakennus ja Aloitamme uuden elämän.

Sarjakuvat Tove Jansson piirsi aikoinaan Evening News-lehdelle 1954 vuodesta alkaen.

Mielestäni näissä sarjoissa Muumit ovat aidoimmillaan ja tarinoiden juonet parhaimmillaan. Itse pidän erityisesti Muumiperheen reissusta Rivieralle ja Muumipeikon hauskasta talonrakennuksesta. Piirrostyyli on ensimmäisissä tarinoissa pehmeää, kokeilevaa ja muumit ihanan pyöreitä.

Toven piirrokset ja sarjakuvissa esiintyvä huumori on ajatonta. Itsekin hymähtelen ja hymyilen monille osuville sutkautuksille ja huomioille yhteiskunnastamme. Vaikka aikaa on kulunutkin, jotkin asiat ovat ikuisia, kuten rikkaat ylellisyyksineen ja erilaisten ajatusmaailmojen ja ihmisten kohtaamiset.

Albumeissa on loppuun kirjoittanut jälkisanat Sirke Happonen. Itse en pidä näitä jälkisanoja kovinkaan tarpeellisina, mutta jollekin, joka ensimmäistä kertaa lukee nämä, löytyy teksteistä paljon pohdittavaa ja selvityksiä.

En tiedä johtuuko se siitä, että olen lukenut nämä niin monta kertaa vai onko nämä oikeasti niin hyviä, etten keksi mitään pahaa sanottavaa itse sarjakuvista. Tove on Tove ja muumit muumeja. Miten näitä alkaisi muka muuttamaan? Toki jotkin asiat (joillekin muumit ylipäänsä) tuntuvat lapsellisilta, mutta maailma oli erilainen näiden sarjakuvien piirtämisen aikaan. Ehkä meidän jokaisen olisi välillä hyvä ottaa mallia muumeista ja suhtautua elämään ja ympäristöömme uteliaana ja valmiina kokemaan uutta.

Suosittelen Muumi-sarjakuvia nuorille ja aikuisille, mutta pikkulasten sarjakuvia nämä eivät todellakaan ole.


Muumit - sarjakuvaklassikot I
Kirjailija: Tove Jansson
Suomentaja: Anita Salmivuori
Kustantaja: WSOY
95 sivua

Muumit - sarjakuvaklassikot II
Kirjailija: Tove Jansson
Suomentaja: Anita Salmivuori, Juhani Tolvanen
Kustantaja: WSOY
84 sivua

-Molemmat kirjastosta-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.